Periodieke controle tandarts: kosten en vergoeding

De periodieke controle bij de tandarts houdt in dat je regelmatig terugkomt. De tandarts kijkt naar de gezondheid van tanden, kiezen en het tandvlees. Zijn er problemen zichtbaar, dan wordt er een vervolgafspraak ingepland. Een regelmatige controle houd je gebit langer gezond. Hoe zit het met kosten en vergoeding met betrekking tot de periodieke controles? Dit hangt van de leeftijd van de patiënt en het type zorgverzekering af.

Periodieke controle tandarts

De halfjaarlijkse controle: dit gebeurt er

Iedereen is welkom voor de periodieke controle, ook wel halfjaarlijkse controle genoemd. Afhankelijk van de gezondheid van je gebit kan het ook dat je eenmaal per jaar op controle komt. Verwacht de tandarts problemen of is er extra controle nodig, dan moet je misschien wel drie of vier keer per jaar langskomen. Vaak is dit tijdelijk en beland je hierna weer in de halfjaarlijkse controlecyclus.

Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts naar de totale gezondheid van het gebit. Hierbij wordt goed gelet op de gezondheid van het tandvlees, aanwezigheid van tandsteen, gaatjes (cariës) en of bestaande vullingen nog goed zijn. Eens in de zoveel tijd maakt de tandarts een röntgenfoto van de kiezen en tanden.

Een vervolgafspraak inplannen

Tandsteen wordt in veel gevallen gelijktijdig met de periodieke controle weggehaald. Ook kan het dat je een doorverwijzing naar de mondhygiënist krijgt. Voor andere behandelingen is een vervolgafspraak nodig. Die vervolgafspraak maak je direct na de periodieke controle.

Periodieke controle tandarts: de kosten (tarieven)

De periodieke controle bij de tandarts valt onder de zogenaamde prestatiecode C11. De kosten hiervoor zijn vastgesteld in de tandartstarieven. Die tarieven kun je gewoon opvragen. Houd er wel rekening mee dat de tarieven jaarlijks wijzigen. Het is dan ook verstandig om naar de meest actuele tarieven te vragen.

Vergoeding van de halfjaarlijkse controle

Kinderen tot 18 jaar krijgen de periodieke controle vergoed vanuit de basisverzekering. Het is dus niet nodig om hier een aparte verzekering voor af te sluiten.

Voor volwassenen ligt dit wat anders. Iedereen vanaf 18 jaar heeft een basiszorgverzekering. Vanuit deze verzekering wordt de periodieke controle bij de tandarts niet vergoed. Dit gebeurt vanuit een speciale tandartsverzekering. Het gaat hier om een aanvullende verzekering met vergoeding voor verschillende tandartskosten.

Gaat het alleen om periodieke controles en af en toe een behandeling, dan krijg je in veel gevallen (bijna) alles vergoed. Maar wanneer er meerdere of grotere behandelingen nodig zijn dan moet je mogelijk een gedeelte zelf betalen.

Niet naar de tandartscontrole om kosten te besparen

Sommige mensen hebben geen aanvullende verzekering/tandartsverzekering. Om kosten te besparen gaan ze niet naar de periodieke controles. Dit is niet verstandig! Een periodieke controle is niet zo duur en bespaart achteraf een hoop ellende. De tandarts spoort problemen voortijdig op. Op deze manier krijg je gebit de best mogelijke verzorging.

Wil je toch kosten besparen? Dan zou je eraan kunnen denken om de combinatie tandarts en mondhygiënist iets minder frequent vaak uit te voeren. Ook kun je besparen op de kosten voor aanschaf van een (elektrische) tandenborstel, tandpasta en andere mondverzorgingsproducten. Hele dure merken zijn niet direct beter. Het belangrijkste is dat je goed met deze producten omgaat. En dat je natuurlijk regelmatig je gebit poetst en schoonmaakt.

Je kunt ook kosten besparen door minder te snoepen. Niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor je gebit, suikerspiegel en lichaamsgewicht.

Dit moet je nog weten

Sommige mensen denken dat de periodieke controle bij de tandarts verplicht is. Nee, dit is zeker niet verplicht. Wanneer je niet gaat word je niet uit de zorgverzekering gezet. Je ontvangt geen boete en het is ook niet zo dat de tandarts je nooit meer wil zien. Je bent en blijft gewoon welkom.

Wel raden we aan om minimaal één keer per jaar langs te komen. Je wil je gebit zo lang mogelijk mooi en gezond houden, dat doen we samen met jou. Maak dus gerust een afspraak, onze ervaren tandarts ziet je graag in zijn/haar praktijk.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain