Wortelkanaalbehandeling Hoofddorp

Wortelkanaalbehandeling: Een specialisme van tandarts Mondain
. Indien een zenuw van uw tand of kies besmet of geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld tandbederf, een niet goed sluitende ofwel lekkende vulling of een ongeval dan dient een wortelkanaalbehandeling te worden uitgevoerd.
Contact opnemen

Wat is een wortelkanaal?

Uw wortels zorgen ervoor dat uw tanden in de kaak blijven zitten. De wortels ziet u niet. Die zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In de wortel van uw tand of kies verstopt onder het tandvlees zitten meerdere wortelkanalen. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Deze kunnen ontstoken raken door tandbederf of een lekkende vulling. Dan is een wortelkanaalbehandeling (ook wel endodontische behandeling of endo genoemd) nodig. Het wortelkanaal moet schoongemaakt worden, anders kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot.

wortelkanaalbehandeling-amstelveen
wortelkanaalbehandeling-in-amstelveen

Signalen ontsteking wortelkanaal

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Het levende deel (pulpa) van de tand is dan dermate ontstoken dat de tandarts de zenuw verwijderd om de patiënt van de pijn af te helpen. Andere signalen kunnen zijn als uw tand of kies gevoelig aanvoelt bij het drinken van koude of hete dranken.

De behandeling

Om vast de stellen of er sprake is van een ontstoken wortelkanaal, zal u eerst met de tandarts een consult hebben. Zo worden één of meerdere röntgenfoto’s maken om uw klacht zo goed mogelijk te kunnen diagnosticeren.

Voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. Deze verdoving zal ongeveer pas na 3 tot 4 uur uitwerken.

Om bij het wortelkanaal te komen, boren we van bovenaf in de tand. Vervolgens verwijdert de tandarts het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met behulp van kleine vijltjes en spoelt hij met een desinfecterende vloeistof. Deze stap vraagt veel zorgvuldigheid: er mogen absoluut geen ontstoken resten achterblijven. Daarna worden de kanalen weer gevuld en de tand of kies wordt weer dichtgemaakt met een vulling.

Als de kies erg is verzwakt, kan deze soms niet meer gevuld worden en is een kroon nodig. Als een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan deze nog lange tijd mee.

Afhankelijk van het aantal wortels, de mate van ontstoken wortelkanalen kan de behandeltijd variëren. Meestal moet u daarom nog een keer terugkomen om de behandeling af te laten maken.

Gebruik van microscoop voor beter eindresultaat

Bijna alle wortelkanaalbehandelingen worden door ons uitgevoerd onder een microscoop. Dat biedt de specialist, naast zijn ervaring en kundigheid, ook de nodige vergroting en verlichting om alle kleine anatomische structuren in een tand of kies goed te zien en om onnodige schade tijdens de behandeling te voorkomen.

Behandelplan, kosten en verzekering

Indien u een wortelkanaalbehandeling denkt nodig te hebben zal Mondain eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Raadpleeg uw verzekering voor de eventuele vergoeding. Mocht u nog vragen hebben over een wortelkanaalbehandeling neem contact met ons op.

Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling in Hoofddorp

Wanneer u een ontstoken wortelkanaal heeft, neemt u contact met ons op voor het maken van een afspraak.


Bel voor een afspraak 
023 - 576 76 09    |   Overzicht behandelingen

Neem contact op

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain