Kroon en brugwerk

Kronen en bruggen worden geplaatst als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Contact opnemen

Als een tand door bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of grote vulling is verzwakt, is een kroon of brug de beste oplossing. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren moeten terugkomen bij uw tandarts.

kroon brugwerk Amstelveen
Kroon laten plaatsen? Keizer Karelpark Tandartsen

Wat is een kroon

Een kroon is een kapje van porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Dit komt voor als er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn natuurlijke functie en vorm weer terug

Wat is een brug

Een brug wordt gemaakt als één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen moeten worden vervangen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden en kiezen die zich aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies bevinden. Op die zogeheten pijlers worden twee of meer kronen geplaatst met daartussen een brugtussendeel.

De behandeling

Het plaatsen van een kroon of brug bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandelsessie wordt een deel van de tand/kies weggeslepen door de tandarts om ruimte te maken voor een kroon of brug. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurd is, maken we een afdruk zodat de kroon of brug precies op de kies of tand kan aansluiten. U krijgt een tijdelijke kroon of brug om de bewerkte tanden goed te beschermen.

Intussen wordt de kroon of brug gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. In de tweede behandeling gaan we die plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke kroon of brug. Nu kunnen we de definitieve aanbrengen. Dat gebeurt met moderne lijmtechnieken. We controleren met een röntgenfoto of alles goed aansluit en alle lijmresten zijn weggehaald. Na deze behandeling kunt u direct genieten van een mooi vol gebit!

Nazorg, Behandelplan, Kosten en verzekering

Indien u een kroon of brug denkt nodig te hebben zal Mondain eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Raadpleeg uw verzekering voor de eventuele vergoeding. In de reguliere (half)jaarlijkse controles letten we goed op de kroon of brug.

Belangrijk om ook nog even te noemen: we zorgen dat de kroon makkelijk schoon te maken is. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit, en een langere levensduur.


Bel voor een afspraak 
023 - 576 76 09    |   Overzicht behandelingen

Neem contact op

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain