Ontbrekende tand vervangen? De mogelijkheden

Een ontbrekende tand is geen mooi gezicht, vooral niet wanneer het een voortand betreft. Daarnaast is het ook nog eens risicovol want de naastgelegen tanden of kiezen gaan met de tijd schuiven. Hierdoor verandert het hele gebit, iets dat natuurlijk niet de bedoeling is. Een ontbrekende tand vervangen? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

ontbrekende tand vervangen

Van brug tot implantaat

Tegenwoordig kan tandarts Hoofddorp heel veel. Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.

Ontbrekende tand vervangen met een brug

De meest eenvoudige methode om een ontbrekende tand te vervangen is middels een brug. Deze brug zit altijd aan twee of meer pijlers vast oftewel de tanden of kiezen aan weerszijden van het gat. De kroon of meerdere kronen worden op een brugtussendeel geplaatst. De weerszijden worden aan de naastliggende tanden vastgemaakt. Vaak is het dan wel nodig om wat van deze tanden af te slijpen.

Een brug vult de ontbrekende tand. Ook zorgt het ervoor dat de naastgelegen tanden niet zo snel gaan verschuiven. Nadeel van een brug is dat het kaakbot met de jaren wel kan gaan slinken.

Behandeling met een etsbrug

Dan heb je nog de etsbrug. Dit wordt ook wel een plakbrug genoemd. Zoals de naam doet vermoeden wordt deze brug aan de achterzijde van de naastgelegen tanden geplakt. Hierdoor hoeft de tandarts de buurtanden of kiezen niet te slijpen. Een etsbrug is alleen mogelijk wanneer de panden aan weerszijden van het gat nog in goede staat zijn. Tandartspraktijk Hoofddorp bepaalt uiteindelijk welke brug de beste optie is.

Een uitneembare prothese

Een ontbrekende tand vervangen kan ook met een uitneembare prothese. Hier wordt voor gekozen wanneer er meerdere tanden naast elkaar niet meer aanwezig zijn. Dit kunnen ook kiezen zijn, hier wordt geen verschil in gemaakt. Het is mogelijk om een prothese van het gehele onder- of bovengebit te maken, alleen aan te raden wanneer dit allemaal in slechte staat is. Gaat het om enkele ontbrekende tanden dan wordt er gekozen voor een gedeeltelijke prothese.

De prothese kan altijd uitgenomen worden waarna het belangrijk is om deze goed schoon te maken. Voordeel van een prothese is dat dit voor anderen nauwelijks zichtbaar is. Nadeel is dat het kaakbot net als bij de brug met de tijd gaat slinken.

Een implantaat met kroon

Wil je niet dat het kaakbot gaat slinken en de ontbrekende tand zo mooi mogelijk vervangen? Dan kom je bij het implantaat met kroon uit. Hiervoor moet je naar de kaakchirurg, die boort onder lokale verdoving een gat in het kaakbot. Vervolgens wordt hier het implantaat in geplaatst. Dit klinkt allemaal makkelijk maar vooraf worden er natuurlijk uitgebreid foto’s gemaakt.

Het implantaat heeft enkele maanden nodig om goed in te groeien. Hierna kan de tandarts de kroon erop plaatsen. Het resultaat is een vaste tand of kies die dus niet uitneembaar is. Hierdoor zal het kaakbot niet gaan slinken. Het is belangrijk om de ruimte rondom de kroon dagelijks goed schoon te maken. Wanneer er eenmaal een ontsteking ontstaat dan is er een kans dat het implantaat verloren gaat.

Implantaten kunnen ook dienen voor een klikgebit. In dit geval worden een aantal implantaten geplaatst die houvast geven aan de prothese. Dit wordt alleen gedaan wanneer het om een halve of hele prothese gaat.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain