Kiezen sealen: de meest gestelde vragen

Putjes en groeven in de kiezen zijn moeilijker schoon te houden. Hierdoor ontstaan er makkelijker gaatjes. Kiezen sealen betekent dat er een laagje over die putjes wordt aangebracht. Dit wordt vooral bij jonge kinderen gedaan. Meer weten over kiezen sealen? Lees de meest gestelde vragen.

kies sealen

Wat is kiezen sealen?

Blijvende kiezen vertonen soms diepe groeven. Met een tandenborstel kun je dit moeilijk schoonhouden. Het sealen van de kiezen moet gaatjes voorkomen. De kauwvlakken worden met een dun laagje verzegeld. Feitelijk worden de putjes met een speciale lak opgevuld.

Sealen moet het risico op gaatjes verminderen. Wanneer kiezen net zijn doorgebroken is dit risico het grootst. De tandarts zal daarom bijna altijd de net doorgebroken kiezen bij een kind sealen. Dit gebeurt meestal wanneer meerdere kiezen zijn doorgebroken. Zo kan alles binnen een en dezelfde behandeling plaatsvinden. Overigens is kiezen sealen ook bij volwassenen mogelijk.

Hoe worden kiezen geseald?

Bij het sealen wordt gebruik gemaakt van een doorzichtig laagje kunsthars (lak). Dit brengt de tandarts in de groeven van de kiezen aan. Vooraf wordt eerst de kies schoongemaakt. Vervolgens zal de tandarts of mondhygiënist het oppervlak wat ruwer maken. Hierdoor kan de kunsthars beter hechten.

De hars moet nog uitharden. Dit gebeurt middels een blauwe lamp die enkele seconden op de hars wordt gericht.

Doet het sealen pijn?

Bij het doorbreken van kiezen kan de tandarts besluiten om deze te sealen. Melkkiezen komen hiervoor niet in aanmerking. Omdat het sealen vaak bij jonge kinderen gebeurt zijn ze hier misschien een beetje bang voor. Toch is het niet zo dat kiezen sealen pijn doet. De behandeling is volkomen pijnloos.

Hoe lang duurt de behandeling?

Sealen is een eenvoudige behandeling. Je hoeft hier niet lang voor te zitten. De totale behandeling duurt slechts enkele minuten. Daarom wordt het sealen van kiezen vaak gelijktijdig met de controleafspraak uitgevoerd.

Hoe lang niet eten na de behandeling?

Na de behandeling is de kunsthars goed hard. In principe kun je gewoon eten en drinken. Soms wordt geadviseerd om hier nog een half uurtje mee te wachten. Luister daarom goed naar de aanwijzingen van de tandarts of mondhygiënist.

Is de behandeling blijvend?

Helaas, het sealen van kiezen is geen blijvende behandeling. Het kunstharslaagje blijft gedurende enkele jaren aanwezig. Hierna verdwijnt dit langzaam. In veel gevallen heeft het kind ondertussen geleerd om goed te poetsen. Hierdoor is opnieuw sealen niet meer nodig.

Is sealen voor volwassenen geschikt?

Hoewel deze behandeling voornamelijk bij kinderen en tieners wordt uitgevoerd, kan het ook bij volwassenen. Of je deze behandeling nodig hebt hangt weer van je gebit af. Heb je diepe groeven en kom je hier met de tandenborstel moeilijk bij? Dan kan het sealen van kiezen soms een goede keuze zijn. Houd er wel rekening mee dat je de behandeling na enkele jaren moet herhalen.

Wat kost het sealen van kiezen?

Deze behandeling wordt vergoed vanuit de tandartsverzekering. Gaat het om een kind jonger dan 18 jaar, dan valt de vergoeding in de basisverzekering.

Volwassenen krijgen mogelijk 75% vergoed. Dit betekent dat je een eigen bijdrage moet betalen. Afhankelijk van de verzekering kun je ook alles vergoed krijgen. Vraag vooraf bij je zorgverzekeraar hoe dit zit.

De kosten voor het sealen wordt opgedeeld in twee behandelcodes. De eerste code gaat over de fisuurlak en het aanbrengen bij het eerste element. Hierna wordt een bedrag in rekening gebracht voor ieder volgend element in dezelfde behandeling (zitting). Vraag je tandarts om de exacte tarieven, want die kunnen jaarlijks wat wisselen.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain