Met je kind naar de tandarts

Bij het doorbreken van het eerste tandje mag het kind mee naar de tandarts. Een behandeling is dan nog niet nodig, het kind raakt gewoon vertrouwd met de omgeving. Sommige kinderen komen pas op latere leeftijd voor het eerst bij de tandarts. Het is dan belangrijk om zoon of dochter te vertellen wat het kan verwachten.

met je kind naar de tandarts

Voor het eerst naar de tandarts

Op welke leeftijd kan een kind voor het eerst naar de tandarts? Tandarts Hoofddorp heeft veel ervaring met de behandeling van (jonge) kinderen. Daarom adviseren we graag over het eerste bezoek aan de tandarts.

Het kind is welkom zodra het eerste tandje doorbreekt. Het kind is dan tussen de 6 en 9 maanden oud. Neem je baby gewoon mee naar je eigen halfjaarlijkse controle. Je kindje kan alvast wennen aan de omgeving. Bovendien kan de tandarts even naar de eerste tandjes kijken. Dat gebeurt op deze leeftijd nog niet met instrumenten.

Wanneer je kindje twee jaar oud is dan is het tijd voor de eerste tandartscontrole. De tandarts houdt rekening met de beleving van het jonge kind. Zo zal het spiegeltje waarmee de tandarts in de mond kijkt eerst getoond worden. Kinderen begrijpen dan veel beter waar al die instrumenten voor zijn.

Hoe je kind voorbereiden op de tandarts?

Neem je kind niet zomaar mee naar de tandarts. Vertel van tevoren waar jullie naartoe gaan. Maar ook wat de tandarts doet. Dat vertel je natuurlijk op een begrijpelijke en leuke manier. Dat je een wortelkanaalbehandeling niet prettig vindt, dat hoef je het kind natuurlijk niet te vertellen. Dit zijn behandelingen die ook helemaal niet op jonge kinderen van toepassing zijn.

Wat je wél doet is spanningen zoveel mogelijk wegnemen. Je hebt bijvoorbeeld leuke voorleesboekjes met het thema tandarts. Deze boekjes gaan over de dagelijkse tandverzorging maar ook uitleg over een bezoek aan de tandarts.

Bespreek de mondverzorging met de tandarts

Het is bij baby’s en jonge kinderen best lastig om het gebit op de juiste manier te verzorgen. Wanneer je hier te lang mee wacht wordt het steeds moeilijker om alles goed schoon te krijgen. Juist daarom is het belangrijk om de tanden van de baby te poetsen zodra ze doorkomen. Niet omdat alles perfect schoon moet zijn, wel om je kindje eraan te laten wennen.

Het tandenpoetsen van een baby doe je uiteraard met een speciale baby- of kindertandenborstel. In het begin gebruik je alleen water. Wanneer het kind eenmaal iets uit kan spugen mag je overstappen op fluoride kindertandpasta.

Bespreek de mondverzorging van je kindje met de tandarts. Er zijn vast nog tips die je kunt gebruiken. De tandarts zal ook advies geven, bijvoorbeeld over de poetstechniek of het type tandenborstel.

Dit neem je mee naar de tandarts

Met je kind naar de tandarts, wat neem je allemaal mee? In ieder geval het verzekeringspasje van het kind en het eventuele legitimatiebewijs. Is het kind eerder onder behandeling geweest bij een andere tandarts, dan mag je de tandheelkundige gegevens meenemen. Gebruikt het kind medicijnen? Het is belangrijk om dit door te geven.

Zorg dat het kind zich veilig en vertrouwd voelt. Kom daarom altijd zelf met je kind naar de tandarts, laat dit niet door iemand anders doen. Uiteraard mag je kind zijn favoriete knuffel meenemen of, indien het kind wat ouder is, zijn smartphone of tablet. Fijn om in de wachtkamer even de aandacht ergens anders op te vestigen.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain