Tandarts met roesje of narcose

Op zoek naar een tandarts die werkt met een roesje of narcose? Het zijn vaak mensen met angst voor de tandarts die hiervoor kiezen. In dit geval is het beter om naar een speciale angsttandarts te gaan. Een behandeling onder narcose brengt altijd (kleine) risico’s met zich mee. Een roesje of narcose is in sommige gevallen juist wél aan te raden. Hoe zit dit precies?

Tandarts narcose

Verschil tussen een roesje en narcose

Er is een duidelijk verschil tussen een roesje en narcose. Een roesje is eigenlijk een lichte narcose. Vraag je om een roesje bij de tandarts dan krijg je vaak lachgas toegediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stikstofmonoxide (N20). Het effect van lachgas is direct waarneembaar: het werkt pijnstillend maar ook slaapverwekkend. Vaak wordt lachgas in combinatie met een plaatselijke verdoving toegediend.

Lachgas is redelijk veilig in gebruik, mits het niet te vaak wordt toegepast. Bovendien mag lachgas ook niet langdurig worden gegeven. Niet elke tandarts mag of wil lachgas gebruiken. Zoek je een tandarts met een roesje (lachgas) dan moet je soms wat verder reizen dan je gewend bent.

Tandarts met narcose: volledig onder zeil

Patiënten die bang zijn voor het tandarts kiezen vaak voor een volledige narcose. Dit betekent dat je niets van de behandeling merkt. Tegen de tijd dat je wakker wordt is de behandeling al lang achter de rug. Afhankelijk van de behandeling kun je wel last hebben van nabloedingen of pijn.

Is het verstandig om naar een tandarts met narcose te gaan? Dit hangt ten eerste van de oorzaak af. Gaat het om angst dan kun je dit ook laten behandelen. Bovendien kun je angst voorkomen door regelmatig naar de tandarts te gaan. Met goed onderhoud van het gebit voorkom je dure en ingrijpende behandelingen.

Dan heb je nog de angsttandarts, deze is gespecialiseerd in angstige patiënten. Hierbij wordt rekening gehouden met de angst en legt de tandarts alles stap voor stap uit. De patiënt heeft meer invloed op het verloop van de behandeling. Uiteindelijk leer je met je angst omgaan en ga je weer lachend naar de tandarts.

Narcose bij ingrijpende behandelingen

Soms is het toch beter om een behandeling onder narcose uit te laten voeren. Niet vanwege angst maar omdat de behandeling erg complex is. Denk hierbij aan zeer ernstige ontstekingen waarbij normale verdoving niet tot nauwelijks werkt. Maar ook bij een kaakreconstructie, iets dat je niet door de tandarts maar door een kaakchirurg uit laat voeren.

Kosten voor een roesje of de narcosetandarts

De kosten voor een roesje valt op zich wel mee. De tarieven zijn altijd inzichtelijk, bijvoorbeeld online. Natuurlijk is de tandarts verplicht om deze kosten aan de patiënt te overhandigen. Of deze kosten worden vergoed hangt weer van de zorgverzekeraar af. Bedenk dat je soms vooraf toestemming moet krijgen voor deze vergoeding.

Hoe zit het met de narcosetandarts? Tot 18 jaar wordt de behandeling onder narcose vanuit de basisverzekering vergoed. Vanaf het 18e jaar valt deze vergoeding in de aanvullende verzekering. Het hangt dus van het type verzekering af of en hoeveel je vergoed krijgt. Ook voor vergoeding van de narcosetandarts (een behandeling onder algehele narcose) heb je vooraf toestemming nodig. Soms is een verwijzing vanuit de eigen tandarts noodzakelijk. Bespreek dit altijd van tevoren, dan kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan. Tip: zonder aanvullende (tandarts)verzekering moet je de kosten voor een roesje of narcose altijd zelf betalen.

Met angst naar de normale tandarts

Heb je angst voor een bepaalde behandeling of ook voor de controles? Bespreek dit altijd met ons. We bieden de mogelijkheid tot verschillende verdovingsmethoden, ook kunnen we rekening houden met de angst en de oorzaak hiervan.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain