Tanden poetsen bij baby’s: belangrijke tips

Tandenpoetsen bij baby: voor sommige ouders een dagelijkse strijd. Na de zoveelste strijd geef je het uiteindelijk maar op. Dat is zonde want het poetsen van het kindergebit is ontzettend belangrijk. Die eerste tandjes zijn namelijk erg kwetsbaar.

Bekijk de belangrijkste tips om van het poetsen een dagelijkse leuke routine te maken.

tanden poetsen bij babys

Vanaf welke leeftijd tanden poetsen bij de baby?

De ene baby krijgt met vier maanden zijn eerste tandje door terwijl de ander pas na de eerste verjaardag tandjes krijgt. Het poetsen van de tanden begint zodra het eerste tandje zichtbaar is. Houd er bij doorkomende tandjes wel rekening mee dat het tandvlees erg gevoelig is.

Heeft uw baby veel last van doorkomende tandjes? Een bijtring helpt pijnklachten verminderen en leidt de baby af. Een met gel gevulde bijtring mag in de koeling of vriezer: hierdoor kalmeert het tandvlees.

Zo poets je de tanden – een schema

In het begin zal baby erg moeten wennen aan het dagelijks tandenpoetsen. Doe dit bij voorkeur vlak voor het slapen gaan, zo maak je er een vast ritme van. Het is belangrijk om het tanden poetsen bij de baby op de juiste manier te doen. Niet alleen om het je kindje goed aan te leren maar ook om het gebit de optimale verzorging te geven. Werk altijd volgens onderstaand schema:

  • Onderkaak: binnenkant tandjes, buitenkant en daarna de bovenkant
  • Bovenkaak: binnenkant, buitenkant en bovenkant

Vergeet de tandvleesrandjes niet. Poets ook op plaatsen waar nog geen tandjes of kiezen zijn doorgekomen. Daar waar een nieuwe tand doorkomt zal het tandvlees wat bobbelig of verdikt zijn. Soms ziet het tandvlees er op deze plek rood uit. Baby kan hier pijn aan hebben, ga even tijdelijk voorzichtig met deze plek om. Poets als laatste de tong maar steek de tandenborstel niet te ver naar achteren, het kind kan hier braakneigingen van krijgen.

Moet ik tandpasta gebruiken?

De allereerste poetsbeurten mogen gewoon met een babytandenborstel zonder tandpasta. Het is in deze periode nog écht een kwestie van wennen. Stap al snel over op speciale babytandpasta of kindertandpasta. Dit bevat een maximum fluoride van 500 ppm. Gebruik nooit tandpasta voor volwassenen, daar zit teveel fluoride in. Bovendien hebben deze tandpasta's een te sterke smaak.

Het is belangrijk dat baby geen tandpasta inslikt. Omdat baby’s nog niet goed kunnen uitspugen veeg je de tandpasta na het poetsen met een schoon doekje of washandje weg. Daarna nog een slokje water laten drinken.

Samen de tanden poetsen, ook na de fles!

Totdat je kindje 1,5-2 jaar ouder is poets je eenmaal per dag de tanden. Het is hierbij belangrijk dat je na de laatste fles poetst. Heeft baby net vruchtensap gedronken? Wacht dan minimaal een half uur met het poetsen van de tanden.

Tanden poetsen van de baby doe je samen. Ga voor een tandenborstel met zachte borstelharen en een die prettig in de hand ligt, ook voor het kind zelf. Laat na elke poetsbeurt baby zelf nog even met de tandenborstel poetsen. In het begin zal je kindje voornamelijk op de tandenborstel sabbelen, later laat het de eerste poetsbewegingen zien. Goed voorbeeld doet volgen.

tanden poetsen bij babys

Wanneer verzorging van het gebit bij baby niet lukt

Voor sommige ouders is het dagelijks tandenpoetsen bij hun baby een ware strijd. Probeer er een leuk ritueel van te maken. Zing er een liedje bij of maak er een spelletje van. Maar laat wel zien dat tanden poetsen erbij hoort.

Houdt baby de mond stijf dicht en lukt het tanden poetsen bij baby hierdoor niet? Probeer eerst te ontdekken of baby toch niet ergens pijn heeft iets. Is dit niet het geval wees dan wel consequent in het tandenpoetsen. Elke dag op hetzelfde tijdstip, dan went baby er het snelst aan. Zodra het eerste tandje verschijnt mag baby mee naar jouw afspraak bij tandarts Hoofddorp. Ook zo kan baby alvast wennen aan een goede mondverzorging bij uw kindertandarts.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain