Voortand afgebroken, wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje: er is een voortand afgebroken. Vaak gaat het hier om een klein stukje tand maar het kan ook om een groot gedeelte of de hele voortand gaan. Wat te doen? Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met tandarts Hoofddorp. Bekijk onze belangrijkste tips.

voortand afgebroken

Oorzaken afbreken van de voortand

Een voortand breekt natuurlijk niet zomaar af. Vaak ontstaat dit door een ongelukje, bijvoorbeeld ergens tegenaan stoten. Of een slag of stoot tegen de mond. Hier kan niet alleen een klein stukje tand van afbreken maar zelfs de hele voortand loslaten.

Andere oorzaken voor het afbreken van een voortand zijn tandbederf of het eten van hard voedsel. Wanneer dit laatste gebeurt was de tand vaak al enige tijd poreus. Vaak waren er al groeven zichtbaar.

Voortand afgebroken, wat nu?

De voortand is afgebroken. Wat nu? Wacht niet te lang maar schakel direct de tandarts in. Ook wanneer dit in het weekend is. Veel mensen denken dat ze in het weekend niet bij de tandarts terecht kunnen, maar voor spoedgevallen is er altijd plaats.

Overigens is het bij een afgebroken voortand niet altijd nodig om direct naar de tandarts te gaan, vooral niet wanneer het stukje tand kwijt is geraakt. In dit geval kun je best wachten tot de reguliere praktijktijd.

Het stukje afgebroken tand bewaren

Is er een klein stukje van de voortand afgebroken? Zorg dat je dit bewaart. Het is het beste om het stukje voortand in de mond te bewaren. Het speeksel beschermt het afgebroken stukje. Let er natuurlijk wel op dat je het stukje tand niet per ongeluk inslikt!

Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Deze zal proberen om het stukje tand weer vast te plakken. Helaas lukt dit niet altijd, waarbij de tandarts dan zal kiezen voor een vulling. Van buitenaf is niet meer te zien dat de voortand was afgebroken.

Wanneer de hele voortand eruit is gevallen

Door een ongeval kan de hele voortand loskomen en eruit vallen. Het is belangrijk om de tand alleen aan de bovenkant vast te houden, raak de wortel van de tand of kies niet aan! Wanneer de voortand schoon is (niet zelf schoonmaken of desinfecteren) plaats je hem in de holte terug. Natuurlijk op de juiste manier zoals hij er altijd in heeft gezeten. Ga vervolgens direct naar de tandarts, ook wanneer dit in het weekend is.

De tandarts plaatst de tand terug en verbindt deze met de naastgelegen tanden. Zo krijgt de tand  ondersteuning en kan deze vanzelf weer aangroeien. Het duurt enkele weken voordat alles weer zoals voorheen is. In deze periode controleert de tandarts regelmatig de vorderingen.

voortand afgebroken

Voortand afgebroken en je kunt hem niet in de mond bewaren

Helaas is het niet altijd mogelijk om de afgebroken voortand in de mond te bewaren. Het is niet verstandig om iemand anders de afgebroken tand in de mond te laten nemen. Beter kun je wat eigen speeksel in een glas of potje doen en hier het stukje of de gehele voortand in bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, neem dan melk.

Waarom een afgebroken tand in de mond of in speeksel bewaren? Hiermee voorkom je uitdroging van het wortelverlies. Dit vergroot de kans dat de voortand succesvol kan worden teruggeplaatst.

Voortand afgebroken? Neem contact op met Tandarts Mondain

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain