Wat zijn de beste tandenstokers?

Een goede mondhygiëne is belangrijk, poets regelmatig de tanden en verwijder tandplak tussen tanden en kiezen. Dit doe je met een tandenstoker, rager of tandzijde. Wat zijn de beste tandenstokers? We laten je zien wanneer je voor een tandenstoker kiest en welke de beste zijn.

beste tandenstokers

Ruimte tussen tanden en kiezen

Twee keer per dag poetsen, dat is het advies. De tandenborstel haalt helaas niet alle tandplak tussen tanden en kiezen weg. Daarom is het aan te raden om minimaal eenmaal per dag de tussenruimte schoon te maken. Door het verwijderen van tandplak geef je bacteriën geen kans en ontstaat er ook geen tandbederf of cariës.

Wanneer de tussenruimte voldoende is dan maak je gebruik van een rager. Vooral op oudere leeftijd ontstaat er meer ruimte tussen tanden en kiezen. Bij weinig tussenruimte is het beter om voor een tandenstoker te kiezen. Alleen bij hele kleine tussenruimten gebruik je flosdraad.

Wat zijn de beste tandenstokers?

Neem niet zomaar de eerste de beste tandenstokers. Het is namelijk belangrijk dat deze zijn afgestemd op de hoeveelheid tussenruimte in de mond. Daarnaast is er een verschil tussen houten of kunststof tandenstokers.

Laten we eerst eens beginnen met de dikte van de tandenstokers. Bij veel ruimte tussen de tanden gebruik je dikke tandenstokers. Bij een smalle tussenruimte ga je juist voor dunne tandenstokers. Het is best mogelijk dat je twee verschillende maten tandenstokers voor hetzelfde gebit nodig hebt.

De beste tandenstokers zijn driehoekig van vorm, zodat ze goed tussen tanden en kiezen passen. De punt van de tandenstoker moet smaller zijn, hiermee bereik je ook de smalste ruimte.

Tandenstokers van hout of kunststof

De laatste jaren zie je steeds meer kunststof tandenstokers in de winkels liggen. Voordeel hiervan is dat ze niet zo snel afbreken. Je kunt ze na gebruik afspoelen, waardoor deze ook nog eens langer meegaan. Kunststof tandenstokers zijn zeer handig om mee te nemen. Bij dagelijks gebruik zijn ze iets minder praktisch.

Sommige kunststof tandenstokers zijn te hard waardoor ze het tandvlees beschadigen. Ook kan het dat de stekeltjes loslaten en in de mond of in het randje van het tandvlees achterblijven. Daarnaast hebben houten tandenstokers een groot schurend effect, iets dat bij de kunststof modellen ontbreekt. Ga je voor de beste tandenstokers, kies dan voor houten tandenstokers.

Zo gebruik je tandenstokers

Kies bij voorkeur voor houten tandenstokers, aangepast op de hoeveelheid ruimte tussen tanden en kiezen. Maak een houten tandenstoker van tevoren nat, dit kan gewoon met speeksel of desgewenst met wat water. Doordat je de tandenstoker nat maakt wordt het hout flexibel en zal minder snel afbreken.

Zet de platte kant altijd naar het tandvlees toe gericht, het driehoekig gedeelte wijst de andere kant op. Druk de onderkant van de stoker tussen de tanden of kiezen en beweeg de stoker drie tot vijf keer op en neer. Zorg dat je de zijwanden van de tanden goed schoon schuurt. Herhaal dit bij alle tussenruimtes, ook helemaal achter in de mond.

beste tandenstokers

Tip: gebruik geen houten prikkers

We zien veel mensen die de ruimte tussen de tanden en kiezen met een houten prikkers schoonmaken. Deze prikkers zijn bedoeld voor kaasblokjes aan andere lekkernijen. Vanwege de vorm zijn ze totaal niet geschikt voor het schoonmaken van het gebit. Vind je het prettiger om altijd tandenstokers bij je te hebben? Er zijn tandenstokers verkrijgbaar die per stuk verpakt zijn, praktisch en hygiënisch.

Meer weten over het gebruik van tandenstokers of schoonmaken van het gebit? Stel bij je eerstvolgende bezoek gerust jouw vraag.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain