zwarte randjen op de tanden

Merk je dat er zwarte randjes op de tanden zitten? Vaak zie je dit aan de voorste tanden, maar de zwarte randen kunnen ook op de kiezen voorkomen. In veel gevallen gaat het hier om tandsteen. Helaas kun je dit niet zelf verwijderen: dit moet de tandarts of mondhygiëniste doen. Wanneer je dit laat zitten dan kan er uiteindelijk tandbederf ontstaan.

zwarte randjes tanden

Oorzaak zwarte randen op tanden en kiezen

De een heeft er vaker last van dan de ander, van die vervelende zwarte randen op tanden of kiezen. Het randje kan ook grijs of bruin gekleurd zijn, dit verschilt per persoon en situatie. Wat is de oorzaak van deze zwarte randjes?

Het kan natuurlijk om wat donkere voedselresten gaan. In dit geval is het verkleurde randje heel makkelijk met de tandenborstel of vingernagel weg te halen. Wanneer het zwarte randje echt vastzit dan gaat het om tandsteen. Dit ontstaat niet zomaar: het duurt enkele maanden voordat tandplak overgaat in tandsteen.

Het verschil tussen tandplak en tandsteen

Tandplak is nog geen tandsteen. Vooral na het eten van koolhydraten hechten bacteriën zich hieraan. De bacteriën maken vervolgens een zuur aan. De combinatie van bacteriën, etensresten en speeksel zorgt voor een kleverige crèmekleurige substantie. Dit noem je tandplak. Doordat tandplak bijna dezelfde kleur als tanden en kiezen heeft is dit niet altijd goed zichtbaar. Wel is tandplak makkelijk te verwijderen, met name door poetsen en gebruik te maken van ragertjes of tandenstokers.

Wanneer tandplak blijft zitten wordt het onder invloed van kalk in het speeksel steeds harder. Uiteindelijk is het tandplak zo hard dat het niet meer te verwijderen is: je spreekt nu van tandsteen.

Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen

Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.

Zwarte randen op het gebit verwijderen

Goed poetsen voorkomt het ontstaan van tandplak en tandsteen. Wanneer er eenmaal zwarte randen op het gebit aanwezig zijn dan verdwijnt dit niet met poetsen. De tandarts of mondhygiëniste verwijdert tandsteen met behulp van speciale apparatuur. Hierbij wordt het tandsteen als het ware losgetrild.

Het verwijderen van tandsteen is pijnloos. Alleen wanneer de tandhalzen blootliggen kan de behandeling gevoelig zijn. Bij ernstige gevoeligheid helpt een plaatselijke verdoving zeer goed.

zwarte randjes op de tanden

Een goede mondhygiëne

Na het verwijderen van tandsteen zijn er geen zwarte randjes meer op de tanden of kiezen zichtbaar. Bovendien verdwijnt dan ook vaak de nare lucht die uit de mond komt.

Het is belangrijk om twee keer per dag te poetsen. Dit kan met een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel. Het draait allemaal om een goede techniek. Daarnaast mag de ruimte tussen tanden en kiezen niet vergeten worden! Hierbij maak je gebruik van een ragertje, tandenstoker of tandzijde. Ga twee keer per jaar naar de tandarts. Deze controleert het gebit en verwijdert eventueel tandplak of tandsteen. Ook adviseert tandarts Hoofddorp over een goede mondhygiëne, desnoods met begeleiding.

Ook voor kinderen is het belangrijk om het jonge gebit goed schoon te houden. Bij problemen is het altijd beter om de tandarts of mondhygiëniste om advies te vragen.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain