Welke tandarts kosten zijn aftrekbaar?

Tandarts kosten die je zelf betaalt en niet worden vergoed zijn in sommige gevallen aftrekbaar. Welke kosten dat zijn zetten we in dit artikel voor je op een rij.

Bovendien leggen we uit wat het drempelbedrag is en of het eigen risico en de eigen bijdrage voor tandarts kosten aftrekbaar zijn.

Welke tandarts kosten zijn aftrekbaar

Welke tandarts kosten zijn aftrekbaar?

Tandarts kosten zijn aftrekbaar als je hiervoor geen vergoeding ontvangt vanuit de basiszorgverzekering of een aanvullende zorgverzekering. Bovendien moet het gaan om noodzakelijke kosten vanwege bijvoorbeeld ziekte. De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden.

Welke kosten je mag aftrekken hangt af van het type zorgverzekering dat je hebt:

 • Alleen een basiszorgverzekering
  Je mag tandarts kosten aftrekken die aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen en boven het drempelbedrag uitkomen.
 • Basiszorgverzekering met aanvullende tandartsverzekering
  Je mag tandartskosten aftrekken die aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen, boven het drempelbedrag uitkomen én het aanvullend verzekerde bedrag overschrijden.

Je mag alle tandarts kosten aftrekken die voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Er gelden geen voorwaarden voor specifieke kosten, zoals die voor controles of bepaalde behandelingen.

Wat is het drempelbedrag?

Er geldt een drempelbedrag om specifieke zorgkosten af te trekken, zoals tandarts kosten. De hoogte van het drempelbedrag hangt af van jouw inkomen en of je een fiscaal partner hebt.

De Belastingdienst stelt het drempelbedrag jaarlijks opnieuw vast. Je kunt de drempel online berekenen.

Zijn het eigen risico en eigen bijdrage aftrekbaar?

Het eigen risico en een eigen bijdrage zijn niet aftrekbaar:

 • Eigen risico
  Het gedeelte eigen risico dat je betaalt voor bijvoorbeeld tandarts kosten is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Tip: het eigen risico geldt alleen voor zorgkosten die de basiszorgverzekering vergoedt. Dus biedt die verzekering geen dekking voor de kosten die je maakt? Dan geldt er voor die kosten ook geen eigen risico.

 • Eigen bijdrage
  Betaal je een eigen bijdrage over kosten die de (basis)zorgverzekering vergoedt? De eigen bijdrage is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Hoe kun je tandarts kosten aftrekken?

Je kunt tandarts kosten aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst vraagt je tijdens de aangifte naar ‘specifieke zorgkosten’ die je hebt gemaakt. Dat is de plek binnen de aangifte om de aftrekbare tandartskosten in te vullen. Op die manier trek je de kosten af van jouw belastbare inkomen. Je betaalt belasting over jouw belastbaar inkomen, min de aftrekbare tandarts kosten. Dat scheelt in de belasting die je betaalt, zodat je fiscaal voordeel hebt van de aftrekpost. Tip: kom je er niet uit tijdens de aangifte? Vraag een belastingadviseur om met je mee te kijken.

Dus maak je kosten voor een controle of andere behandeling? Bij Tandarts Mondain krijg je de garantie dat we je zo goed mogelijk helpen en behandelen. Bovendien leggen we je graag uit welke tandarts kosten aftrekbaar zijn of helpen we je met andere tips.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain