Tandsteen verwijderen

Tandsteen, je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Tandsteen zien kan een moeilijker verhaal zijn. Tandsteen ligt namelijk vaak als een onzichtbaar laagje plak over of tussen je tanden of kiezen, waardoor het veelal lastig is waar te nemen. De mondhygiënisten van Tandarts Mondain in Hoofddorp zijn gespecialiseerd in het opsporen van tandsteen om het vervolgens vakkundig en grondig te verwijderen
Contact opnemen

Tandsteen verwijderen bij tandartspraktijk Mondain

Tandsteen verwijderen bij Tandarts Mondain is vakwerk: tandsteen kan overal tussen je tanden en kiezen zitten en zelfs onder je tandvlees. Het is vaak onzichtbaar omdat het ongeveer dezelfde kleur als je gebit heeft. Tandsteen is niet altijd onzichtbaar: verkleuring van je tanden (bijvoorbeeld geel/bruin) kan wijzen op de aanwezigheid van tandsteen.

Tandsteen vormt zich door niet verwijderd tandplak, dat ontstaat door voedselresten, slijm en bacteriën. Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt. Ook als je dagelijks goed je mond verzorgt kan tandsteen ontstaan, dus Tandarts Mondain adviseert periodieke (halfjaarlijkse) gebitscontrole en reiniging.

Waarom tandsteen verwijderen bij Tandarts Mondain?

  • Voorkomt gaatjes en tandvleesontsteking
  • Specialistisch vakwerk met moderne apparatuur
  • Verwijdering van moeilijk te bereiken plekken
  • Houd je mond gezond
tandsteen verwijderen

Ons behandelteam

Lisa Castricum

Laura van Liere
Tandart Mondain

ingrid wafelbakker

Ingrid Wafelbakker
Mondhygieniste Mondain

De behandeling

De mondhygiënisten van onze tandartsenpraktijk adviseren om tandsteen halfjaarlijks te laten verwijderen Het verwijderen van tandsteen wordt bij Mondain uitgevoerd in combinatie met een complete en professionele gebitsreiniging door vakbekwame mondhygiënisten, die werken met specialistische, moderne apparatuur.

Het kan natuurlijk zijn dat je door omstandigheden, of misschien wel angst, al een tijdje niet naar de tandarts bent geweest. Bij Tandarts Mondain hoef je nergens bang voor te zijn: onze specialisten zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en dat je na een gebitsreiniging tandsteenvrij en met een schoon gebit de deur uitloopt. Bovendien ervaren veel patiënten een gebitsreiniging als een nagenoeg pijnloze behandeling. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen door bijvoorbeeld extra (lang) te poetsen. Ga in ieder geval nooit zelf aan de slag om tandsteen te verwijderen: dit kan ernstige schade aan je tanden of kiezen toebrengen.

De mondhygiënisten van onze tandartsenpraktijk werken met de modernste apparatuur om je gebit te reinigen en tandsteen te verwijderen; bijvoorbeeld met een instrumentarium dat ultrasone trillingen geeft. Daardoor is het verwijderen van tandsteen bij Mondain volgens veruit de meeste patiënten pijnloos.

Tandsteen ontstaat als tandplak niet goed verwijderd wordt. Het is feitelijk verhard en verkalkt tandplak, dat je niet meer zelf kunt verwijderen. Tandplak ontstaat door een combinatie van voedselresten, slijm en bacteriën en cumuleert snel, zeker als je niet twee keer daags poetst. Het verharde tandplak noemen we tandsteen.

Ook als je wel goed poetst kan tandplak ophopen tussen je tanden en kiezen (of onder je tandvlees), simpelweg omdat je er niet bij kunt. Daar hoef je je uiteraard niet voor te schamen: de professionals van Mondain staan voor je klaar om het te verhelpen en problemen te voorkomen.

Heb jij last van tandsteen, of ben je een tijd niet naar de tandarts geweest? Dan adviseert Tandarts Mondain een afspraak te maken voor een inspectie van je gebit. Tandsteen kan namelijk op den duur de gezondheid van je mond ernstig schaden, bijvoorbeeld door het ontstaan van parodontitis.

Het verwijderen van tandsteen bij Tandarts Mondain maakt onderdeel uit van een volledige reiniging van je gebit, die wij halfjaarlijks adviseren: zo blijft je gebit in de best mogelijke conditie, maar uiteraard moet je in de tussentijd ook zelf goed je gebit verzorgen: onze mondhygiënisten adviseren je daar uiteraard over.

 

Tandsteen kan een hoop nare gevolgen hebben, als het niet regelmatig wordt verwijderd. Naast dat sneller gaatjes ontstaan, is het ook gevaarlijk voor de conditie van je tandvlees. Het kan tandvleesontsteking veroorzaken, dat vervolgens weer kan uitmonden in parodontitis: een ernstige tandvleesaandoening die de gezondheid van je mond en gebit blijvend aantast.

Kosten tandsteen verwijderen

Heb je bij je zorgverzekeraar een aanvullende tandartsverzekering afgesloten naast je basisverzekering? De meeste zorgverzekeraars vergoeden tegenwoordig de kosten voor mondhygiëne, waaronder het verwijderen van tandsteen of het polijsten van je tanden. De behandelkosten voor kinderen tot 18 jaar vallen altijd onder de basisverzekering en worden in zijn geheel vergoed.

tandsteen verwijderen

Veelgestelde vragen over tandsteen verwijderen

Nee. Het verwijderen van tandsteen is zeer specialistisch werk, waar de professionele mondhygiënisten van Tandarts Mondain een jarenlange opleiding voor hebben gedaan. Ga ook nooit zelf aan de slag met alternatieve apparatuur: Dit kan ernstige en blijvende schade aan je gebit veroorzaken.
Het verwijderen van tandsteen maakt bij onze tandartsenpraktijk in Hoofddorp veelal onderdeel uit van een complete gebitsreiniging. Heb je een aanvullende tandartsverzekering, dan vergoeden veruit de meeste zorgverzekeraars de behandeling voor mondhygiëne, uiteraard omdat hier een preventieve werking vanuit gaat en (ernstige) problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Tandsteen kan zeer nare gevolgen hebben voor de gezondheid van je mond en de staat van je gebit als het te lang blijft zitten. Het veroorzaakt sneller gaatjes, maar ook kan het je tandvlees aantasten.
Je kan tandsteen grotendeels voorkomen door zelf goed je mond te verzorgen en twee keer per dag serieus te poetsen, waardoor je tandplak geen kans geeft om uit te groeien tot tandsteen. Maar sommige plekken kan je gewoon niet (goed) bereiken: daarom adviseren wij elk halfjaar een professioneel gebitsreiniging uit te laten voeren.
Nee. Als tandsteen eenmaal op je tanden zit, kan het niet worden verwijderd door te poetsen met special tandpasta: het kan allen verwijderd worden door de tandarts of mondhygiënist. Wel is de ene tandpasta meer geschikt om tandsteen te voorkomen, dan de ander. Tandarts Mondain adviseert je hier graag over!
Ja. Net als bij volwassenen kunnen kinderen ook last krijgen van tandsteen, veelal door beperkte mondhygiëne (niet voldoende poetsen). Kinderen die tandsteen hebben (soms te zien aan verkleuringen) kunnen uiteraard ook terecht bij onze praktijk in Hoofddorp!

Contact opnemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik wil mij aanmelden als patient

Online inschrijven

De praktijk

Tandarts Mondain
Kruisweg 616
2132 CH Hoofddorp