Parodontitis

Parodontitis is een aanzienlijke vorm van tandvleesontsteking, deze ontsteking gaat verder dan alleen het tandvlees. Bij serieuze vormen van parodontitis kunnen delen van uw gebit los en verloren raken. Dit komt doordat deze infectie bot en kraakbeen aantast met het verlies van tanden en kiezen tot gevolg. Daarnaast kan de infectie zich daarna vrij gemakkelijk verspreiden door de bloedbaan en andere delen van het lichaam aantasten.
Contact opnemen

Parodontitis verhelpen

Blijf je doorlopen met geïrriteerd of bloedend tandvlees en doe je niets, dan kan dat uiteindelijk leiden tot parodontitis. Parodontitis is een ernstige en vergevorderde tandvleesontsteking, die kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Parodontitis begint vaak met een ontsteking van de tandvleesrand, veroorzaakt door tandplak en tandsteen. We noemen dat gingivitis, ofwel een beginnende tandvleesontsteking. Als daar niets aan wordt gedaan, kan het uitmonden in parodontitis, een serieuze mondaandoening die zelfs het kaakbot aantast, met mogelijk gevolg het verlies van tanden en kiezen. De mond- en tandprofessionals van Tandarts Mondain in Hoofddorp adviseren je graag hoe je parodontitis kan voorkomen en hoe het is te behandelen.

Waarom parodontitis behandelen bij Tandarts Mondain?

  • Voorkomt vergaande kaakbot-aantasting
  • Voorkomt uitval tanden & kiezen
  • Professionele mondhygiëne
  • Gezonde mond, stralende lach

Ons behandelteam

Laura van Liere

Laura van Liere
Tandart Mondain

ingrid wafelbakker

Ingrid Wafelbakker
Mondhygieniste Mondain

Parodontitis: de behandeling bij Tandarts Mondain

Bacteriën zijn een belangrijke oorzaak van een tandvleesontsteking: bacteriën hopen zich met name op in tandplak. Als tandplak niet (goed) wordt verwijderd, verkalkt het tot tandsteen, dat vervolgens met tandenpoetsen of flossen niet meer is te verwijderen. Bovenop tandsteen kan zich weer nieuwe plak vormen, waardoor een cumulerend effect ontstaat met grote kans op ontstekingen en uiteindelijk parodontitis. Dat is een tandvleesontsteking die het kaakbot en de vezels rondom de tanden en kiezen aantast, waardoor het tandvlees los kan laten van de tanden en kiezen. De bacteriën hopen zich vaak op in zogenoemde pockets (ruimte tussen tanden en kiezen).

Het kan zijn dat je al vergevorderde problemen of mogelijk pijn hebt: wees dan niet bang om contact op te nemen: de specialisten (parodontologie) van Tandarts Mondain in Hoofddorp staan voor je klaar en helpen je erger te voorkomen. Dat doen we met een tandvleesbehandeling waarbij het gebit en de mond wordt schoongemaakt en tandsteenvrij en tandplakvrij wordt gemaakt. Soms is een tandflapingreep noodzakelijk als het ontstoken weefsel te diep zit, maar dat verschilt uiteraard per individu.

Voor een goede mondhygiëne is het belangrijk dat in ieder geval halfjaarlijks uw gebit grondig wordt gereinigd: Tandarts Mondain kan daarin voorzien en houdt de gezondheidstoestand van uw mond en gebit nauwlettend in de gaten. Ook worden tijdens consults adviezen gegeven over hoe je zelf in de tussentijd kan zorgen voor een goede mondhygiëne. Heb jij last van je tandvlees, twijfel dan niet om een afspraak te maken.

Tarieven/Kosten behandeling parodontitis

Als je bij je zorgverzekeraar een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten naast je basisverzekering, vergoeden de meeste zorgverzekeraars tegenwoordig de kosten voor mondhygiëne, waaronder het verwijderen van tandplak en tandsteen; belangrijk om tandvleesontstekingen als gingivitis en parodontitis te voorkomen. De behandelkosten voor kinderen tot 18 jaar vallen sowieso onder de basisverzekering en worden in zijn geheel vergoed.

parodontis hoofddorp

Veelgestelde vragen over parodontitis.

Parodontitis ontstaat veelal door een ophoping van tandplak en tandsteen en een matige of slechte mondhygiëne. Mensen met onderliggende ziektes als diabetes lijken vatbaarder voor parodontitis. Ook rokers hebben er sneller last van.

Als je het vermoeden hebt dat je parodontitis hebt is het bijzonder raadzaam snel een afspraak te maken. Tandarts Mondain staat voor je klaar om je situatie nauwkeurig te beoordelen en een individueel behandelplan door te nemen.

Om te beginnen gebeurt dat met een inspectie en een grondige reiniging van het gebit door de professionele mondhygiënistes / parodontologen van Tandarts Mondain. Daarbij wordt tandplak en tandsteen verwijderd om de ontsteking te stoppen.

Ontstoken tandvlees kan pijnlijk zijn. De mondhygiëniste van Tandarts Mondain zal deze pijn juist proberen te verzachten door het gebit schoon te maken (tandvleesbehandeling) zodat de ontsteking niet verder trekt. Het kan zijn dat voor een tandvleesbehandeling een verdoving noodzakelijk is.

In sommige families komt parodontitis veel voor; erfelijke aanleg speelt dus zeker een rol. Komt de aandoening bij meer familieleden voor, dan is het raadzaam extra alert te zijn op tandvleesproblemen en regelmatig de gezondheid van je mond en tandvlees te laten controleren bij Tandarts Mondain.

Omdat het vergevorderde tandvleesontsteking is, kun je dat zelf niet meer doen verdwijnen: professionele hulp is noodzakelijk. Maak daarvoor een afspraak bij Tandarts Mondain. Je kan parodontitis wel voorkomen door goed en regelmatig te poetsen en bijvoorbeeld te flossen.

Contact opnemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik wil mij aanmelden als patient

Online inschrijven

De praktijk

Tandarts Mondain
Kruisweg 616
2132 CH Hoofddorp