Melktanden bij volwassenen

Raar maar waar, melktanden bij volwassenen komt regelmatig voor. Vaak komt dit omdat er geen volwassen tand is die de melktand kan vervangen. Probleem is dat melktanden bij volwassenen er niet netjes uitziet. Ook is de melktand zwakker en kan hierdoor uitvallen of er treedt botverlies op. Genoeg redenen om eens kritisch naar melktanden bij volwassen personen te kijken.

melktanden bij volwassenen

Wisselen van het melkgebit

Een kindergebit bestaat uit 20 melktanden. Wanneer een kind rond de zes jaar is dan beginnen de eerste melktanden te wisselen. Een melktand wordt door de groei van een volwassen tand als het ware eruit geduwd. Volwassenen hebben uiteindelijk 32 tanden.

Waarom melktanden blijven zitten

Ben je volwassen en heb je melktanden? Op zich is dit geen uniek verschijnsel. Er lopen genoeg mensen rond met melktanden, zonder dat je dit direct in de gaten hebt. Waarom blijven melktanden zitten? Dit heeft met aanleg van het volwassen gebit te maken. Er is geen volwassen tand of kies aanwezig waardoor deze ook niet de melktand naar buiten kan drukken. Hierdoor blijft de melktand op de melkkies dus zitten.

Kun je een melktand laten zitten?

Zolang melktanden bij volwassenen geen problemen opleveren kan dit gewoon blijven zitten. Maar vroeg of laat heeft het toch een of meerdere nadelen.

Allereerst ziet een melktand er anders uit dan een volwassen tand. Een melktand is veel kleiner, dit kan toch wel wat cosmetische problemen met zich meebrengen. Vooral wanneer je aan de voorzijde van het gebit een melktand hebt, kijkt iedereen hier direct tegenaan.

Een melktand heeft een ondiepe wortel die niet zo sterk is. Hierdoor kan de melktand eerder uitvallen, zelfs wanneer er helemaal geen ontsteking aanwezig is.

De tand laten trekken

Soms is het toch beter om een of meerdere melktanden bij volwassenen te laten trekken. Wanneer de melktand er uit zichzelf uitvalt dan ontstaat er een gat tussen de twee naastgelegen tanden of kiezen. Deze kunnen dan scheef gaan groeien. Nog een nadeel is dat het kaakbot boven de uitgevallen melktand zijn functie verliest. Hierdoor gaat het kaakbot plaatselijk slinken. Op de lange duur krijgen de naastgelegen tanden hier last van en verliezen hun grip.

Een facing voor de melktand plaatsen

Wanneer de melktand sterk en gezond is dan kan deze blijven zitten. Omdat het uiterlijk minder mooi is kan er gekozen worden voor een facing. Dit is een schildje dat voor de melktand wordt geplaatst. Hierdoor lijkt het alsof er een volwassen tand aanwezig is, de melktand zit achter het schildje verborgen. Facings zijn alleen mogelijk bij mensen met een gezond gebit en een goede mondhygiëne.

Implantaat bij verlies van de melktand

Gaat de melktand bij de volwassenen verloren, bijvoorbeeld omdat deze zelf uitvalt of omdat de tandarts hem trekt? Dan is het beter om dit direct op te vullen middels een implantaat en kroon. Een implantaat voorkomt dat het kaakbot gaat slinken. De kroon komt op het implantaat en ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een normale tand of kies.

Het plaatsen van een implantaat gebeurt vaak bij de kaakchirurg. De tandarts zet hier uiteindelijk de kroon op. Verzorg het tandvlees rondom het implantaat goed. Hiermee voorkom je een ontsteking en verlies van het implantaat.

Wanneer een volwassen tand onder het tandvlees zit

Soms is een volwassen tand wel aanwezig maar breekt deze niet door. De melktand blijft zitten en de volwassen tand zit verstopt onder het tandvlees of in het gehemelte. De oplossing is intensief maar effectief. Via een eenvoudige operatie wordt er een plaatje op de niet doorgebroken volwassen tand aangebracht. Het kan ook dat de tand wordt blootgelegd, een en ander is afhankelijk van waar hij zich bevindt.

Bij de orthodontist wordt een beugel met kettinkjes gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om de tand of kies langzaam naar beneden te trekken.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain