Kroon plaatsen

Een brug of kroon is een duurzame oplossing om uw tand of kies te vervangen of te behouden als er te weinig houvast is om de tand of kies (opnieuw) te vullen. Dit komt voor als er door tandbederf of afbreken een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn natuurlijke functie en vorm weer terug.

Contact opnemen

Duurzame vervanging voor uw tanden

U kunt ook kiezen voor een kroon als je je gebit er mooier uit wil laten zien (esthetische tandheelkunde) als er bijvoorbeeld sprake is van verkleuring of misvorming van een tand.

Een kroon is een kunsttand- of kies die precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje van porselein zit op de tand of kies vastgelijmd. De kroon wordt op maat gemaakt, zodat het er natuurlijk uitziet en mooi past bij de rest van je gebit.

behandelkamer tandarts

De behandeling

Het plaatsen van een kroon bestaat uit meerdere behandelingen. Ook is soms is een voorbereidende behandeling, zoals een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling nodig. Om de tand te versterken kan een pin of opbouw nodig zijn. Tijdens de eerste behandelsessie slijpt de tandarts van Keizer Karelpark Tandartsen een deel van de tand, kies weg om ruimte te maken voor een kroon. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurd is, maken we een afdruk met een afdruklepel (happen) Zo zorgen wij ervoor dat de kroon precies op de kies of tand aansluit. Ook leggen we vast hoe u dichtbijt en bepalen we samen de kleur van de kroon. U krijgt een tijdelijke noodkroon om de bewerkte tand of kies goed te beschermen.

In het tandheelkundig laboratorium wordt intussen de kroon gemaakt die we bij de tweede behandeling plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke noodkroon.

Voordat we de definitieve kroon aanbrengen, met moderne lijmtechnieken, passen en bekijken we de kroon. Via een röntgenfoto controleren we of alles goed aansluit en alle lijmresten weg zijn. Direct na deze behandeling heeft u direct een mooi gebit!

Een kroon kan van diverse materialen gemaakt worden. De plek in het gebit waar de kroon moet komen en uw wensen bepalen het meest geschikte materiaal.

  • Porselein of zirkonium: is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
  • Een basis van de kroon van metaal met daaroverheen een laagje porselein.
  • Een goud- of zilverkleurige metalen kroon die zeer sterk en slijtvast is.

Als een tand of kies geheel ontbreekt zijn een brug of implantaat mogelijke alternatieven. Een implantaat is dan de kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Nazorg

Het kan zijn dat u in het begin moet wennen aan de kroon of dat uw tanden gevoelig zijn. Neem contact met Tandarts Mondain op als de kroon iets te hoog aanvoelt, de gevoeligheid niet overgaat of verergert. We zorgen bij het ontwerp ervoor dat u de kroon makkelijk schoon kan maken. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit als ook een langere levensduur. Tijdens de reguliere (half)jaarlijkse controles let de tandarts goed op de kroon.

Kosten kroon plaatsen

Als u een kroon voor uw tanden nodig hebt, stellen we eerst een begroting op van de te verwachten kosten voor de uitvoering van het behandelplan. Het gekozen materiaal en eventuele voorbehandelingen bepalen de kosten. Vergoeding voor (een deel van) de kosten van een kroon valt altijd onder een aanvullende tandartsverzekering. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw type verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor je mogelijke vergoeding. Via Zorgsom kunnen we u een indicatie geven van de verwachte vergoeding van uw verzekering.


Bel voor een afspraak 
023- 576 76 09    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp


logo tandarts Mondain