Verstandskies komt niet door

De verstandskiezen komen pas op jongvolwassen leeftijd door. Toch is dit geen garantie, want bij sommigen komen er maar één of twee verstandskiezen door. Dat verstandskiezen vaak voor problemen zorgen, dat is een feit. De verstandskies komt niet door, moet je deze eruit laten halen? Dat hangt een beetje van de situatie af.

verstandskies komt niet door

Uitleg over verstandskiezen

Het doorbreken van een verstandskies heeft weinig te maken met het krijgen van verstand. De benaming verwijst naar de leeftijd waarop deze kiezen doorbreken, ergens tussen het 17e en 25e levensjaar. Vroeger werd gezegd dat je op deze leeftijd ook pas je verstand kreeg.

De vraag is waarom deze achterste kiezen zo laat doorbreken. Deze kiezen stammen uit de tijd dat onze voorouders sterker verwant waren aan de apen. Door de eeuwen heen is de kaak van de moderne mens veel smaller geworden. Verstandskiezen zijn eigenlijk niet meer nodig, toch breken ze vaak nog (half) door.

Waarom ze zo laat doorbreken, dat is helaas niet bekend. Mogelijk had dit vroeger met een andere voedingswijze te maken.

Verstandskies komt niet door, wat te doen?

Het komt helaas vaak voor dat een verstandskies niet goed doorbreekt. Op zich kun je hier weinig aan doen, dit heeft met de breedte van de kaak te maken. Overigens zijn er mensen waarbij de verstandskiezen helemaal niet doorbreken. De kans is dan ook groot dat over enkele honderden jaren de verstandskies niet meer bestaat.

Breekt de verstandskies niet door, dan hoef je hier feitelijk niets aan te doen. Je mist die kies niet. Het is dus ook niet nodig om voor een vervangende kies in de vorm van een implantaat te gaan.

Wanneer verstandskiezen half doorbreken

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een verstandskies half doorbreekt. Hierdoor zit er wat loszittend tandvlees omheen. Dit gaat vroeg of laat voor problemen zorgen. Het loszittend tandvlees is namelijk een ingang voor bacteriën. Hierdoor ontstaan er zeer makkelijk infecties en ontstekingen.

Als de verstandskies maar half doorkomt, dan moet deze er vaak uit. Hierbij wordt wel naar de individuele situatie gekeken. Het kan namelijk ook dat het tandvlees strak genoeg om de verstandskies ligt. Soms wordt er ook een afwachtende houding genomen. Het kan namelijk altijd dat de verstandskies alsnog verder doorbreekt. Is dit na het 25e jaar, dan is die kans erg klein.

Verstandskies eruit laten halen

Vergis je niet maar er zijn mensen van boven de 40 die nog een verstandskies eruit laten halen. Deze kan namelijk op elk moment gaan ontsteken. Het eruit laten halen van de verstandskies gebeurt om twee redenen:

  • Half doorgebroken verstandskies
  • Een ontsteking aan de kies

Een ontsteking ontstaat doordat bacteriën makkelijk onder het randje van het tandvlees kunnen kruipen. Maar het kan ook dat je sneller gaatjes aan de verstandskies krijgt. Dit komt omdat deze kies helemaal achter in de mond zit. Hierdoor is deze lastig bereikbaar en ook moeilijker te poetsen.

Het uithalen van de verstandskies gebeurt vaak bij de tandarts. Wanneer dit een lastige klus blijkt te zijn dan word je doorgestuurd naar de kaakchirurg. Gelukkig voel je vrij weinig van het uittrekken van de verstandskies. Dit gebeurt namelijk onder plaatselijke verdoving. Soms duurt het even voordat de kies eruit is, vooral wanneer er een wortel met weerhaakjes aan zit. Zit de verstandskies erg diep, dan moet deze eruit gesneden worden.

Moeten alle verstandskiezen er uit?

Dat er één verstandskies uit moet wil niet zeggen dat ze allemaal eruit moeten. De tandarts doet er alles aan om tanden en kiezen zo lang mogelijk te behouden. Er worden dus geen verstandskiezen onnodig uitgehaald. Laat je gebit regelmatig controleren. We kijken niet alleen naar de tanden, hoektanden en kiezen, ook letten we extra goed op de verstandskiezen.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain