Hoe maak ik mijn tanden schoon? 5 tips

Twee keer per dag poetsen, dat is de norm. Toch blijft het vaak lastig om het gebit goed schoon te houden. Vooral op moeilijk bereikbare plekken, maar ook wanneer er sprake is van scheefstaande tanden of kiezen. Dan hebben we het nog niet eens over die vreselijk kleine ruimtes tussen de tanden. Hoe maak ik mijn tanden schoon? Het lijkt eenvoudig, maar we geven je toch 5 tips voor een goede mondhygiëne.

Hoe maak ik mijn tanden schoon

Tip 1: de juiste tandenborstel

Het staat allemaal met het uitkiezen van de juiste tandenborstel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een elektrische tandenborstel effectiever werkt. Dit komt omdat deze sneller beweegt en je de focus op slechts één tand of kies hoeft te leggen. Na enkele seconden verplaats je de borstel. Nog een voordeel van een elektrische tandenborstel is dat deze vaak over een ronde en kleine borstelkop beschikt, dit past veel makkelijker tot aan de achterste kiezen.

Een handtandenborstel is juist praktisch om mee te nemen, bijvoorbeeld bij een logeerpartij of op vakantie. Dan nog is het belangrijk om voor een soft tandenborstel te kiezen, en zeker niet voor een borstel met harde haren.

Tip 2: zet de timer

Een moderne elektrische tandenborstel geeft signaal na 2 minuten: dat is precies lang genoeg voor een goede mondhygiëne. Krijg je geen signaal of poets je met de hand? Zet de timer op 2 minuten. Besteed aan elk gedeelte van het gebit 30 seconden:

  • Bovenkaak rechts
  • Bovenkaak links
  • Onderkaak rechts
  • Onderkaak links

Tip 3: poets niet te hard

Hoe maak ik mijn tanden schoon zonder het gebit te beschadigen? Dit doe je door niet te hard met de tandenborstel te drukken. Hiermee beschadig je het tandglazuur maar ook het tandvlees. Een goede elektrische tandenborstel geeft een waarschuwing wanneer er teveel druk op staat.

Bedenk dat hard poetsen niets met een goede mondhygiëne te maken heeft. Gebruik ook geen schurende middelen om de tanden schoon te krijgen. Er zijn namelijk mensen die regelmatig met een schuurmiddel zoals Jif (Cif) poetsen: echt niet doen!

Tip 4: vergeet de tong niet

Poets de bovenkant, zijkanten en het tandvleesrandje van elk element. Veel mensen vergeten de tong te poetsen. Zonde want juist op de tong bevinden zich ontzettend veel bacteriën. Wil je de tanden echt schoon krijgen, poets dan dagelijks de tong mee. Dit kan in het begin onwennig aanvoelen en misschien moet je kokhalzen. Na enige tijd wen je aan dit gevoel.

Tip 5: tussen de tanden schoonmaken

Je bent bijna helemaal klaar: alle elementen, het tandvleesrandje en ook de tong is gepoetst .Wacht even met het opbergen van de spulletjes, want er staat je nog een ding te doen. Maak met behulp van stokers, dragers of flossdraad de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon. Hierbij is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, anders beschadig je het tandvlees. Dit schoonmaken doe je één keer per dag, bij voorkeur voor het slapen gaan.

Tip 6: tandpasta met fluoride

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Dankzij fluoride voorkom je tandbederf. Het glazuur is minder snel oplosbaar en tanden en kiezen zijn beter beschermd tegen zuren en suikers. Hierdoor ontstaan er minder snel gaatjes. Baby’s en peuters mogen niet zomaar een fluoride tandpasta voor volwassenen gebruiken. Dit komt omdat ze fluoride mogelijk inslikken. Speciaal voor deze groep is er peutertandpasta.

Tip 7: de 2-2 regel

Houd vast aan de 2-2 regel: twee keer per dag poetsen, twee keer per jaar naar de tandarts. Poets ongeveer een half uur na het ontbijt en vlak voor het slapen gaan. Maak twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts. Ga je voor extra goede mondhygiëne, denk dan eens aan wat extra bezoekjes aan de mondhygiënist.

Aan de hand van bovenstaande tips maak je de tanden perfect schoon. De tandarts of mondhygiënist geeft je altijd nog extra tips en advies.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain