Tand zit beetje los, hoe erg is dat?

Een loszittende tand heeft diverse oorzaken. Bij kinderen met een melkgebit is het normaal dat de melktand los komt te zitten. Bij volwassenen kan er sprake zijn van een lichamelijke aandoening, het dragen van een beugel maar ook een diepe ontsteking. Hoe erg is het wanneer de tand een beetje los zit? Hier gaan we in dit artikel dieper op in.

Tand zit een beetje los

Een gezond gebit en de stevigheid

Tanden en kiezen zitten stevig in het kaakbot vast. Het tandvlees ondersteunt dit nog eens. Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen. De een heeft dit meer dan de ander. De gezondheid van het tandvlees heeft hier onder andere mee te maken.

Mijn tand zit een beetje los

Merk je dat je tand een beetje los zit, in ieder geval meer dan je gewend bent? Dan is er toch iets aan de hand. Wanneer meerdere tanden los gaan staan dan heeft dit vaak met een langzame afbraak van bot te maken. Dit is in veel gevallen het gevolg van een ernstige tandvleesontsteking.

Het kan echter ook na een ongeval ontstaan. Of het heeft een andere oorzaak. Kijk maar eens naar de mogelijke oorzaken en welke behandeling kan het verlies van tanden of kiezen zoveel mogelijk komt.

Losstaande tanden door een beugel

Draag je een beugel, bijvoorbeeld een plaatjesbeugel of een buitenbeugel? Hierbij wordt er druk op de tanden en kiezen uitgeoefend. Deze druk is bedoeld om de tanden iets te verschuiven (recht zetten). Door de druk gaan tanden en kiezen iets losser staan. Dit is volkomen normaal.

Tand zit los door parodontitis

Er ontstaat altijd tandplak aan het gebit, dit kun je niet voorkomen. Door goed poetsen verwijder je tandplak. Maar wanneer dit niet gebeurt dan verandert tandplak in een harde laag: tandsteen. Er ontstaat dan een tandvleesontsteking (gingivitis). Hierbij ziet het tandvlees er rood en gezwollen uit. Ook bloedt het makkelijk.

Een tandvleesontsteking is goed te behandelen. Maak hiervoor een afspraak bij de mondhygiëniste. Wanneer je niks aan een tandvleesontsteking doet dan trekt deze ontsteking naar binnen toe. Het kaakbot wordt aangetast, je spreekt dan van parodontitis. Door botafbraak gaan tanden of kiezen losser staan.

Een onbehandelde tandvleesontsteking is vaak de belangrijkste oorzaak van losstaande tanden of kiezen.

Losstaande tand na een ongeval

Wanneer je ‘op het gezicht’ valt of na een klap tegen de kaak kunnen één of meerdere tanden los staan. Vaak gaat het om de voortanden. Bij vechtsporten is het belangrijk om een speciaal bitje te dragen. Staat de tand los na een ongeval of een trauma? Neem zo snel mogelijk contact op met onze tandartspraktijk in Hoofddorp. Vaak kan de schade nog beperkt worden.

Tand zit los na een wortelkanaalbehandeling

Soms is het binnenste van de tand zo ontstoken dat de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoert. Hiermee voorkom je verlies van de tand of kies. Een loszittende tand na een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomend verschijnsel. Dit komt omdat de tand niet meer zo goed in het kaakbot verankerd zit.

Helaas lost het probleem zich zelden vanzelf op. De tandarts kan met behulp van een implantaat de tand in het bot vastzetten.

Losse tanden door ontbrekende buurtand

Het kan dat je eens een tand of kies bent kwijtgeraakt. Of dat deze getrokken is. Wanneer deze ruimte niet wordt opgevuld dan gebeurt er iets bijzonders met het kaakbot. Zonder tand of kies krijgt het kaakbot geen druk meer. Hierdoor krijgt het lichaam het signaal dat dit bot niet meer nodig is. Het gevolg: het kaakbot slinkt op dat gedeelte.

Doordat het kaakbot minder wordt zullen de naastgelegen tanden hun stevigheid verliezen. Het is daarom belangrijk om bij verlies van een tand of kies ervoor te zorgen dat het kaakbot weer druk krijgt. Bijvoorbeeld middels een implantaat met kroon.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain