Tandarts of mondhygiënist, waar moet je zijn?

Een perfect verzorgd gebit, daar ga je voor. Regelmatig je gebit laten controleren en schoonmaken hoort hierbij. Moet je hiervoor bij de tandarts of mondhygiënist zijn? Deze twee werken samen maar hebben beiden andere werkzaamheden. Ontdek of je naar de tandarts of mondhygiënist moet.

tandarts of mondhygienist

Mondhygiënist is een trend

Vroeger ging je alleen naar de tandarts. (Bijna) niemand had van een mondhygiënist gehoord. Tegenwoordig vind je mondhygiënisten in veel praktijken van tandartsen. De samenwerking tussen een tandarts en mondhygiëniste is belangrijk voor preventie en een effectieve mondzorg.

Vaak is het mogelijk om een afspraak met beiden te combineren. Zo ben je op één dag klaar. Vind je dit prettiger dan kun je natuurlijk ook verschillende afspraken maken.

Hoe vaak naar de tandarts of mondhygiënist?

Het is vrij normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. De mondhygiënist bezoek je 2-4 keer per jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en je eigen inspanningen. Soms staan tanden of kiezen zo scheef of dicht bij elkaar dat het lastig is om het gebit zelf schoon te houden. In dit geval is het zeker aan te raden om vier keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan.

Tandarts of mondhygiënist: ontdek het verschil

De tandarts houdt zich bezig met de gezondheid van het hele gebit (tanden en kiezen). Hierbij vindt een regelmatige controle plaats. Indien nodig vult de tandarts gaatjes, voert een wortelkanaalbehandeling uit, brengt een beschermend laagje over tanden aan of corrigeert lichte standsafwijkingen. Ook het trekken van tanden en kiezen en het aanbrengen van een brug of kunstgebit is werk van de tandarts.

Wat doet de mondhygiënist? Deze richt zich op gezond tandvlees. De mondhygiënist verwijdert tandplak en tandsteen en coacht in het gezond houden van het tandvlees. Hoewel de tandarts ook tandsteen verwijdert doet de mondhygiënist dit veel uitgebreider.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Tandarts of mondhygiënist, je krijgt altijd met kosten te maken. Voor kinderen valt tandartszorg binnen het basispakket. Voor volwassenen valt dit vaak buiten het basispakket. Hierdoor moet je een aanvullende tandartsverzekering of aanvullende verzekering met tandartsvergoeding afsluiten.

Bekijk wat je jaarlijks vergoed krijgt. Sommige mensen komen er goed mee weg om 1-2 keer per jaar naar de tandarts en 1-3 keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Mocht je veel problemen met het gebit hebben dan is het misschien beter om voor een goede aanvullende (tandarts)verzekering te gaan.

Let op: bij zeer ernstige problemen aan tanden of kaken ontvang je wel een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook bij bijzondere tandheelkundige zorg dat bedoeld is om de kwaliteit van het gebit te behouden.

tandarts of mondhygieniste

Regel je afspraak met tandarts of mondhygiënist

De wachttijd voor tandarts of mondhygiënist kan enkele weken tot soms wel enkele maanden bedragen. Het is daarom verstandig om op tijd je afspraak met tandarts of mondhygiënist te regelen. Ook doen: tijdens een bezoek direct je volgende afspraak vastleggen. Dit voorkomt dat je straks te laat belt en lang moet wachten. Noteer je volgende afspraak goed en vergeet hem niet!

Vaak kun je een afspraak met tandarts en mondhygiënist combineren. Het is dan aan te raden om eerst langs de mondhygiënist te gaan. Zo hoeft de tandarts niet door aanwezig tandsteen te kijken en kan deze het gebit beter controleren. Na een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist kun je er weer enkele maanden tegenaan.

Komt de afspraak niet goed uit? Bel deze minimaal 24 uur van tevoren af. Zo kan iemand anders ingepland worden en voorkom je kosten.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain