Hoe lang blijven tanden wit na het bleken?

Een stralend witte lach, wie wil dat nu niet? De tanden bleken is dan ook ontzettend populair. Hoe lang blijven tanden wit na het bleken? Een goede vraag, het is namelijk niet de bedoeling dat het effect na enkele weken alweer weg is. Bekijk hoe een behandeling in zijn werk gaat en hoe lang de tanden wit blijven.

Tanden bleken

Zo werkt het bleken van de tanden

Er zijn twee methoden voor het bleken van tanden: van binnenuit en van buitenaf. Bleken van binnenuit gebeurt alleen bij zogenaamde dode tanden. Bij een niet te ernstige verkleuring werkt bleken van buitenaf heel goed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bleeklepel en speciale bleekgel. De behandeling vindt bij de tandarts of mondhygiëniste plaats.

Er zijn meerdere behandelingen nodig maar er is ook een versnelde methode. Het is echter niet aangetoond dat deze versnelde methode ook meer effect heeft.

In veel gevallen wordt voor thuisbleken gekozen. Tandarts Hoofddorp geeft dan de bleeklepel en de gel mee naar huis. Het bleken gebeurt onder begeleiding van de tandarts, waar je natuurlijk ook met al je vragen terecht kunt.

Hoe lang blijven tanden wit na het bleken?

Wanneer de behandeling goed wordt uitgevoerd dan blijven de tanden na het bleken gedurende 2 tot 2,5 jaar mooi wit. Dit is ook een beetje afhankelijk van de eet- en drinkgewoonten. Rook je? Dan blijft het effect veel minder lang aanhouden. Ook het veelvuldig nuttigen van koffie, thee en rode wijn heeft een negatief effect op de witheid van je gebit. Wees daarnaast voorzichtig met voedingsmiddelen die veel kleurstoffen bevatten.

Blijven kiezen net zo lang wit na het bleken?

Ja, kiezen blijven normaal gesproken net zo lang wit als de tanden. Met tanden bleken bedoelen we dan ook het hele gebit. Toch kunnen kiezen wat eerder verkleuren, vooral wanneer je veel producten met kleurstoffen eet. Denk maar eens aan ketjap, ketchup of een kerrie rijstschotel. Deze kauw je voornamelijk met je kiezen. Het is dan ook helemaal niet gek dat de kiezen iets minder lang wit blijven. Maar goed, daar zie je toch niet veel van.

Wist je trouwens dat vullingen, kronen en bruggen tijdens een bleekbehandeling niet kleuren? Je vullingen of kronen kunnen na de behandeling zelfs meer opvallen. Overleg daarom van tevoren of het zin heeft om deze tanden of kiezen mee te bleken.

Tanden zo lang mogelijk wit houden

Bepaalde voedingsmiddelen, dranken en roken zorgen voor een snellere verkleuring van tanden en kiezen. Wil je de tanden na het bleken zo lang mogelijk wit houden, poets dan twee keer per dag en flos dagelijks. Bezoek de tandarts en mondhygiëniste met regelmaat, in ieder geval minstens twee keer per jaar.

zwarte randjes op de tanden

Dit doe je na het bleken

De tanden net wit laten bleken? Drink gedurende 24 uur na het bleken geen koffie, thee of wijn. Ook roken kun je beter even vermijden. Het advies is om 4 uur lang na het bleken alleen water te drinken. Waarom moet je de eerste 24 uur na het bleken op moet letten met wat je eet of drinkt? Dit komt omdat het bleekmiddel het tandglazuur wat poreus maakt. Hierdoor kunnen kleurstoffen makkelijker in het glazuur binnendringen.

Dit zou natuurlijk zonde zijn want deze kleurstoffen beïnvloeden het bleekresultaat, waardoor je tanden niet zo wit zijn als je zou willen. Even opletten dus.

Waarom zijn de tanden na het bleken niet direct wit?

Misschien valt het resultaat na het bleken je wat tegen. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Je tandglazuur droogt door de bleekgel wat uit, waardoor de witte kleur terugloopt. Het kan een tot twee weken duren voordat je het definitieve resultaat ziet.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp


logo tandarts Mondain