Brug tanden

Een brug of kroon is een duurzame oplossing om de ontbrekende tand of kies te vervangen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van de tand of kies zoveel mogelijk.

Contact opnemen

Een prachtig functioneel gebit met een brug

De brug ‘overbrugt’ letterlijk de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt en helpt u om beter te kauwen. Verder voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat tegenoverliggende kiezen uitgroeien.

Meestal plaatsen we bij Tandarts Mondain een brug omdat een lege ruimte in het gebit mensen stoort of er niet mooi uitziet. Er zijn diverse soorten bruggen:

  • Een gewone brug tanden zit vast aan zogeheten pijlers. Dit zijn twee of meer afgeslepen tanden en kiezen die aan beide zijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies zitten. Op de pijlers plaatst de tandarts twee of meer kronen met daartussen een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden.
  • Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’ en eindigt met een dummy.
  • Als de naastliggende pijlers nagenoeg gaaf zijn is het zonde om deze te slijpen. Dan is de etsbrug het meest geschikt. Een dummy vult de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels plakken we deze vast aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
behandelkamer tandarts

Een brug tanden kan van diverse materialen gemaakt worden. De plek in het gebit waar de brug moet komen en uw wensen bepalen het meest geschikte materiaal.

  • Porselein of zirkonium: is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
  • Een basis van de brug van metaal met daaroverheen een laagje porselein.
  • Een goud- of zilverkleurige metalen brug die zeer sterk en slijtvast is.

Een alternatief voor een brug is een beugel of een gedeeltelijke prothese.

De behandeling

Een behandeling voor een brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Daarom komt u enkele keren terug bij de tandarts voor meerdere behandelingen. Soms is een voorbereidende behandeling, zoals een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling nodig. Om de tand te versterken kan een pin of opbouw nodig zijn. Tijdens de eerste behandelsessie slijpt de tandarts een deel van de tand, kies weg om ruimte te maken voor een brug. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurd is, maken we een afdruk met een afdruklepel (happen). Ook leggen we vast hoe u dichtbijt en bepalen we de kleur van de brug. Zo zorgen we ervoor dat de brug precies op de kies of tand aansluit. Om de bewerkte tanden goed te beschermen krijgt u een tijdelijke brug.

In het tandheelkundig laboratorium wordt intussen de brug gemaakt die we bij de tweede behandeling plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke brug en kunnen we de definitieve brug aanbrengen via moderne lijmtechnieken. Via een röntgenfoto controleren we of alles goed aansluit en alle lijmresten weg zijn. Direct na deze behandeling heeft u direct een mooi gebit zonder lege ruimten!

Nazorg

Het kan zijn dat u in het begin moet wennen aan de brug of dat uw tanden gevoelig zijn. Neem contact met ons op als de brug iets te hoog aanvoelt, de gevoeligheid niet overgaat of verergert. We zorgen ervoor dat u de brug tanden makkelijk schoon kan maken. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit als ook een langere levensduur. Tijdens de reguliere (half)jaarlijkse controles let de tandarts goed op de brug.

Kosten brug tanden

Als u een brug voor uw tanden nodig hebt, stellen we bij Tandarts Mondain eerst een begroting op van de te verwachten kosten voor de uitvoering van het behandelplan. Het aantal delen van de brug en het gekozen materiaal samen met eventuele voorbehandelingen bepalen de kosten. Vergoeding voor de kosten van een brug valt altijd onder een aanvullende tandartsverzekering. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw type verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor uw mogelijke vergoeding.

Neem contact met ons op als uw nog vragen heeft over een brug voor tanden.


Bel voor een afspraak 
023- 576 76 09    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Tandarts Mondain
KRUISWEG 616
2132 CH, Hoofddorp

 

logo tandarts Mondain