Met een kroon of brug weer een prachtig functioneel gebit

Een kroon of brug een duurzame vervanging voor tanden of kiezen

Kronen en bruggen worden geplaatst als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren moeten terugkomen bij uw tandarts.

Wat is een kroon

Een kroon is een kapje van porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Dit komt voor als er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn natuurlijke functie en vorm weer terug

kroon kies

Wat is een brug

Een brug wordt gemaakt als één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen moeten worden vervangen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden en kiezen die zich aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies bevinden. Op die zogeheten pijlers worden twee of meer kronen geplaatst met daartussen een brugtussendeel.

brug tanden

De behandeling

Het plaatsen van een kroon of brug bestaat uit meerder behandelingen. Tijdens de eerste behandelsessie wordt een deel van de tand, kies weggeslepen door de tandarts om ruimte te maken voor een kroon of brug. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurd is, maken we een afdruk zodat de kroon of brug precies op de kies of tand kan aansluiten. U krijgt een tijdelijke kroon of brug om de bewerkte tanden goed te beschermen.

Intussen wordt de kroon of brug gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. In de tweede behandeling gaan we die plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke kroon of brug. Nu kunnen we de definitieve aanbrengen. Dat gebeurt met moderne lijmtechnieken. We controleren met een röntgenfoto of alles goed aansluit en alle lijmresten zijn weggehaald. Na deze behandeling kunt u direct genieten van een mooi vol gebit!

Nazorg, Behandelplan, Kosten en verzekering

Indien je een kroon of brug denkt nodig te hebben zal Mondain eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Raadpleeg je verzekering voor de eventuele vergoeding. In de reguliere (half)jaarlijkse controles letten we goed op de kroon of brug.

Belangrijk om ook nog even te noemen: we zorgen dat de kroon makkelijk schoon te maken is. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit, en een langere levensduur.

Goede voorlichting en duidelijkheid over behandelingen vinden wij erg belangrijk. Bekijk de meest voorkomende behandelingen , op onze “Behandelingen“ pagina.