Goed Tanden Poetsen! Onze Ultieme Tips…


Kindertandarts Hoofddorp

Een mooi en gezond gebit is voor veel mensen belangrijk. Je staat er niet dagelijks bij stil, maar je mond is enorm belangrijk. Je praat, je eet, je lacht, zingt en zoent met je mond. Ondanks dat we allemaal onze tanden poetsen en dat hopelijk tweemaal per dag doen, heeft een aanzienlijk deel van de Nederlanders last van ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Als de ontsteking zich nog verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. Zo heeft tussen de 30 en 34 jaar, bijvoorbeeld 22 procent van de mensen parodontitis. Tussen de 50 en 54 is dat percentage al gestegen tot 40 procent.

Maar hoe goed ben je nu echt in dit dagelijkse ritueel om mondziekte nummer één te voorkomen? Hoe kan het beter of misschien zelfs makkelijker?

Positieve effecten van tanden poetsen.
Je poetst jouw gebit waarschijnlijk om een lekkere frisse smaak in je mond te krijgen en mooie tanden te hebben en te behouden.
Voor mij als tandarts is het belangrijk dat je je tanden poetst om plaque te verwijderen en om zo gebitsziekten te voorkomen. Ik wist het al langer en jij straks ook…. Goed poetsen, of het nu met een handtandenborstel is of met een elektrische borstel, dat is een kunst. En die kunst moet je dus onder de knie krijgen! Lees onze ultieme tips voor een goede mondgezondheid. Wat werkt wel en wat werkt niet……

 1. Aandacht bij het tandenpoetsen, poets minimaal 4 minuten per dag
  Gun je gebit tweemaal per dag gedurende 2 minuten je onverdeelde aandacht. Je gebit verdient het! Hopelijk ben je een van de velen die het advies opvolgen om tweemaal per dag hun gebit te poetsen. Te vaak komt het voor dat het 2 minuten resulteert in één tot anderhalve minuut echt hun aandacht houden bij het poetsen van hun gebit. Door met aandacht je tanden te poetsen, blijft je gebit schoon en fris en bescherm je jezelf tegen de schadelijke invloeden van tandplak..
 2. Tandenpoets volgorde
  Probeer jezelf en | of je kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren. Een vaste volgorde van poetsen is belangrijk om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden. Door maar een beetje “in het wilde weg” te poetsen worden vaak hele stukken overgeslagen en in de praktijk zijn dit vaak dezelfde tanden en kiezen.Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.poets_tips
 3. Besteed aandacht aan je tandvlees
  Masseer tijdens het poetsen zachtjes het tandvlees. Besteed bij je poetsroutine vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Op die manier blijft je tandvlees gezond en voorkom je vervelende ontstekingen.
 4. Poets elektrisch, zo verwijder je meer tandplak.
  Het is ontzettend veel makkelijker om goed te poetsen met een elektrische tandenborstel dan met een handborstel. De elektrische tandenborstel maakt poetsbewegingen voor jou. Zo kunt je je beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond en kun je tandplak op een makkelijke manier verwijderen. Deze borstels maken tot wel 15.000 poetsbewegingen per minuut en zijn makkelijker in lastige hoekjes te manoeuvreren! Zo blijft je gebit langer in goede conditie!
 5. Extra zorg voor Implantaten
  Het is ontzettend belangrijk om goed te poetsen bij implantaten. Het tandvlees rondom je implantaat is namelijk heel kwetsbaar voor ontstekingen, waarbij het kaakbot ontstoken raakt en implantaat uiteindelijk verloren gaat. Het is namelijk erg moeilijk om een ontsteking bij een implantaat te herstellen en te reinigen.Tip: Bezoek regelmatig de mondhygiëniste. Preventie van ontstekingen is voor het behoud van kostbare implantaten zeer belangrijk.
 6. Gebruik tandpasta met fluoride
  De reden om tandpasta te gebruiken bij het tanden poetsen, is niet zo zeer het verwijderen van plaque, maar wel het toedienen van fluoride. Het maakt ons als tandarts niet uit welke tandpasta er gebruikt wordt zolang er maar fluoride inzit. Tandpasta zonder fluoride wordt door ons afgeraden aangezien het gebit en tandglazuur niet beschermd.
 7. Wanneer Poetsen? Beste Poetsmoment
  Tijdens het slapen wordt er minder speeksel aangemaakt. Juist speeksel voorkomt en draagt bij aan de reiniging van de mond en het verwijderen van bacteriën die tandbederf kunnen veroorzaken. Belangrijk is dan ook om met een schoon gebit te gaan slapen. Als tandartspraktijk adviseren we dan ook om vlak voor het slapen gaan je tanden te poetsen. Een tweede belangrijk moment om je tanden te poetsen is na het opstaan en het liefst voor het ontbijt.Mocht je na het lezen nog vragen hebben? We helpen je graag bij het verder verbeteren van de poetsroutine. Je eigen tandarts of mondhygiëniste vertelt tijdens je volgende consult graag nog eens hoe het beter kan. Vervolgens doen wij het op de besproken wijze graag nog eens voor, waarbij je via een spiegel mee kunt kijken.Tandenpoetsen is echt topsport, een kunst die je onder de knie moet krijgen…. Met voldoende aandacht en oefening word je steeds beter. Wij zijn daarbij graag je persoonlijke coach.
Terug naar overzicht